10. Sisamlı Aristarkus MÖ 310-230
Sisam adasında doğan Yunan gökbilimci Aristarkus, dünyanın güneşin etrafında döndüğünü savunan ilk kişidir.
Güneşin dünyadan daha büyük olduğunu hesaplamış ve ayrıca, yıldızların çok uzaklardaki başka güneşler olduğunu düşünmüştür. Ortaya attığı güneş merkezli evren modeli, Kopernik, Kepler ve Newton’un buluşlarına kadar 1.800 yıl boyunca rağbet görmemiştir.
9. Alfred Russel Wallace 1823-1913
Doğal seçilim teorisi denildiği zaman akla Darwin gelse de, Wallace de aynı dönemde, eş zamanlı olarak bu fikri savunmuştur.
Canlıların evrimiyle ilgili kitap yapmaya çalışan Darwin, 1858’de Wallace’den bir mektup alır. Mektup, yıllar alan uğraşları sonucu ulaştığı canlıların evrimi fikrinin aynısını içerir. Bunun ardından kitabı yarım bırakan Darwin, hemen bir makale yazar.
İngiltere kraliyet akademisi ise evrim kuramının Darwin ve Wallace’e ait olduğuna karar verir. Darwin’den tek ayrılan noktası, insan zihninin üstün bir zeka tarafından yaratılmış olduğunu düşünmesidir. Darwin bugün dünyaca ünlüyken, Wallace sadece belirli bir kesim tarafından biliniyor.
8. Vera Rubin 1928-2016
Astrofizikçi Rubin, galaksilerin dönüş hızıyla ilgili yaptığı çalışmaların sonucunda, karanlık maddenin varlığını keşfetmiştir.
7. Ada Lovelace 1815-1852
Charles Babbage tarafından icat edilen mekanik bir hesap makinesi üzerinde çalışan bir program geliştirmiştir. Bu bakımdan ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir. Ne yazık ki 36 yaşında kanserden ölmüştür.
6. Philo Farnsworth 1906-1971
Televizyon teknolojisinin öncüsü. Gayet mütevazı laboratuvarında bir görüntüyü bir odadan başka bir odaya nakletmeyi başarmıştır. Başarılı çalışmalarına rağmen patent davaları yüzünden borç içinde ölmüştür.
5. Lise Meitner 1878 – 1968
Nükleer füzyonu bulan Meitner, Almanya’da profesör ünvanı alan ilk kadındır. Yahudi ve kadın olduğu için sürekli baskı altından kalmış ve hakettiği değeri asla görmemiştir.
Çoğu kimseye göre Nobel Ödülü’nü kendisi alması gerekirken çalışma arkadaşı Otto Hahn almıştır. Abd tarafından Manhattan atom bombası projesine çağrılsa da, atom bombasıyla yapacak bir şeyinin olmadığını söyleyerek gitmemiştir. 1982’de keşfedilen Meitnerium elementi onun anısına isimlendirilmiştir.
4. Joseph Lister 1827-1912
Ameliyat aletlerinin sterilizasyonu için antisepsi yöntemini bularak, enfeksiyondan kaynaklı ölüm oranını ciddi derecede azaltmıştır. Cerrahideki büyük ilerlemenin esas kahramanlarından olan Lister, eşini kaybedince depresyona girmiş ve emekliye ayrılmıştır.
3. Rosalind Franklin 1920-1958
DNA’nın çift sarmal yapısının keşfinde oynadığı rol son derece kritiktir. X ışınlarıyla, DNA’nın sarmal yapısını açıkça gösteren ünlü “Photo 51″i elde etmiştir.
Maurice Wilkins, fotoğrafı izinsiz almış, James Watson ve Francis Crick’e göstermiştir. Franklin, X ışınlı deneyler yüzünden erken yaşta kanserden ölmüş, bu keşif ile ilgili Nobel Ödülünü ise Wilkins, Watson ve Crick üçlüsü almıştır.
2. Konstantin Tsiolkovski 1857-1935
Roket biliminin kurucusu. İsmi astronotlar kadar bilinmese de bugün uzay yolculuklarının mimarıdır. Çocukken geçirdiği kızıl hastalığı yüzünden neredeyse sağır kalmıştır. Bu yüzden okul hayatı kısa sürmüş, adeta kendi kendini eğitmiştir.
Roketin, dünyanın çekiminden kurtulması için ulaşması gereken hızı doğru olarak hesaplamıştır. Ayrıca roketin yakıt olarak sıvı oksijen ve sıvı hidrojen kullanması gerektiği görüşünü savunmuş ve onun bu görüşü, ileriki yıllarda gerçeğe dönüşmüştür. Uzay istasyonu, roketlerin birden fazla kademeden oluşması, uzay boşluğuna çıkış için basınç odaları gibi fikirleri ilk defa kendisi düşünmüştür. Sovyetler’in uzay çalışmalarındaki başarılarının esas kahramanıdır.
1. Clair Cameron Patterson 1922-1995
Cosmos a Space-Time Odyssey belgeselini izleyenlerin asla unutmayacağı bir isim. Patterson, dünyanın yaşını kesin olarak hesaplayan ilk bilim adamı ve gerçek bir halk kahramanıdır.
Dünyanın kaç yaşında olduğunu araştırırken doğadaki kurşunun farkına varan ve petrol şirketlerine karşı mücadele veren bu büyük insan, 20 yıllık hukuk mücadelesini kazanarak kurşun kullanımını yasaklatmıştır. Adeta kapitalizmin tekerine çomak sokan bilim adamı, dünyanın yaşını hesapladıktan sonra, bunu ilk kez annesine söylemiştir: 4,55 Milyar yıl.
Kaynak: Wikipedia ve biyografilerinden yararlanılmıştır.
Yorumlar