Lise Öğrencileri İçin 10 Etkili Para Biriktirme Yolu

Lisede okuyor olmak para biriktirmek için asla erken sayılmaz. Bir kaç yıl boyunca biriktirdiğiniz parayı ister üniversite eğitimi için kullanabilir, isterseniz de daha uzun vadede değerlendirebilirsiniz. Yakın gelecekte ise mesela hep istediğiniz cep telefonunu veya bilgisayarı alabilirsiniz.

Bir çok insan para biriktirme ve parasını akıllı bir yatırımda kullanmada sıkıntı yaşar. Neyseki lisede okuyan bir genç olarak bu yaşta para biriktirme tecrübeleri yaşarsanız, ilerisi için de oldukça işinize yarayacak beceriler kazanmış olursunuz.

Finansal kontrol ve para biriktirme alışkanlığı hayatınızın düzenli ve planlı olmasına da yardımcı olur. Para biriktirmek için bir çok değişik yol var. Ancak çalışan birisinin ev almak için para biriktirmesi ile bir öğrencinin para biriktirmesi arasında fark var. O yüzden bu yazıda tavsiye ettiğim yöntemler lisede okuyan öğrenciler için. Bir lise öğrencisi olarak en kolay ve etkili bir şekilde nasıl para biriktiririz gelin bakalım.

1. Arama yapmak yerine ücretsiz uygulamaları kullanın

whatsapp

Acil olarak birisini aramanız gerekmiyorsa ücretsiz bir wifi bağlantısı bulun ve aramanızı WhatsApp, Skype veya Messenger üzerinden yapın.

2. Evde kalın.

evde oturmak

Dışarıda olduğunuz her saniye para harcama ihtimaliniz vardır. Oysa okuldan sonra evde vakit geçirirseniz para da harcayamazsınız. Bunu sürekli yapmak sosyal hayatınızı etkileyebilir. Yine de her gün yerine haftada bir kaç gününüzü sadece evde kendi başınıza geçirebilirsiniz.

3. Eski kitaplarınızı ve eşyalarınızı satın.

ikinci el eşya satmak

Kullanmadığımız o kadar şey vardır ki, bazıları resmen çöpe gider. Buna izin vermeyin ve kullanmadığınız, ileride de kullanmayacağınız kitap ve eşyalarınızı satın. İkinci el sitelerden çok rahatlıkla bunu yapabilirsiniz.

4. Kötü alışkanlıklardan uzak durun.

kötü alışkanlıklar

Alkol ve sigara gibi para ve sağlık düşmanı şeylerden uzak durmaya çalışın. İnsanlar genellikle lise çağında sigaraya başlar. Kısa süre içinde bağımlı olduktan sonra ise para biriktirmek bir hayal olur. Bu öylesine berbat bir alışkanlık ki, hem sağlığınızı olumsuz etkiler, hem de günde ortalama 10 liranızı çöpe atmanıza sebep olur.

5. Hayır demeyi deneyin.

no gif

Sinema, halı saha maçı gibi para harcanacak bir etkinliğe davet edildiyseniz kibarca red edin. Arkadaşlarınız katılmanız için ısrar etse de onlara durumu açıklayıp, neden gelemeyeceğinizi anlatabilirsiniz. Belki başta kızabilir veya sizi cimrilikle suçlayabilirler ancak tasarruf yapmanın başka bir yolu yok.

6. Yüksek not alın.

yüksek not

Anne veya babanızla yüksek not almayla ilgili iddaya girebilirsiniz. Mesela zayıf getirdiğiniz bir dersten iyi not almak gibi. Ailenizin ekonomik durumuna göre bir ücret belirleyip onlara bunu teklif edebilirsiniz. Sizi motive etmek için kabul ederler emin olun. Böylelikle hem motive olur kırık noktalarınızı düzeltirsiniz, hem de güzel bir gelir etmiş olursunuz.

7. Kola yerine su için.

su içmek

Su hiçbir şeyle değişemeyecek kadar vücut için gerekli bir sıvı. Gazlı içecekler cezbedici olsa da, hem sağlığınız için, hem de paranızı cebinizde tutmanız açısından susadığınız zaman sadece su içmeniz daha iyi olacak. Bu ilk başta irade ve biraz disiplin gerektirecek ama alıştıktan sonra susadığınız an aklınıza sadece su gelecek. Üstelik bunu sadece okul zamanı ve dışarıda yaparsınız. Evde buzdolabındaki içecekler ücretsiz olduğu için bolca içebilirsiniz. 😅

8. Spor salonu üyeliğiniz varsa iptal edin.

spor salonu

Vücut geliştirmek için bir hevesle çok kez spor salonuna yazıldım. Spor elbette faydalı ama ille de para harcanmak zorunda değil. İnternetten programlar bulabilir, evde de bazı basit hareketler yapabilirsiniz. Sabahları parkta koşmak da güzel bir alternatif olabilir.

9. Üzerinizde para taşımayın.

parasız

Yanınıza para almadan evden çıkın. Eviniz yakınsa öğle yemeğine eve gelin. Uzaksa evde sandviç hazırlayıp getirin. Okul günü bundan daha başka harcayacak bir şey yoktur sanırım. Eğer gerçekten satın almanız gereken bir şey varsa o zaman sadece ihtiyacınız kadar para alın. Gerekli harcamaları yaptıktan sonra isteseniz bile para harcamazsınız.

10. Traşınızı kendiniz olun.

saç traşı

Bu tavsiyeyi 9 yıldır berbere gitmemiş biri olarak veriyorum. Eğer üç numara saç modeli bana uyar diyorsanız uygun fiyata bir saç traş makinesi alabilir ve traş için aldığınız harçlıkları cebe atabilirsiniz. İlk 2 aylık harçlıkla makineyi alabilir ve geriye kalanları da birikiminiz için saklayabilirsiniz. İlk aldığım traş makinesi en ucuz modeldi ama yine de işimi görmüştü. Direk üç numara traş ettiğim için zorluk da çekmedim. Yine de almadan önce yorumları okuyup, hesap yapıp öyle alın. Üç numara biraz geç uzayabilir ama okuldan kızıyorlar deyip her ay berber harçlığı alabilirsiniz.

Alakalı İçerik

  • Euro

    Dünyanın En Değerli 15 Para Birimi

  • Para Kazanma Yolları – Zengin Olmak İçin Bilmeniz Gereken 5 İleri Düzey Taktik

  • evde çalışmak

    Hobilerinizden Para Kazanmanızı Sağlayacak 4 Öneri

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Bi Küçük Eylül Meselesi

    Son Yılların En Güzel 20 Yerli Aşk Filmi

  • İlişkinizi Gözden Geçirmenize Neden Olacak 10 Erkek Tipi