İzmir’de Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

İzmir’de gezilecek yerler listesi uzun süredir aklımda olan bir konuydu. 2012 yılından beridir yaşadığım bu güzel şehir hakkında yüzeysel bir liste yapmamak adına acele etmemiştim.

İzmir, kuşkusuz Türkiye’nin en güzel, en yaşanılası şehirlerinin başında geliyor. Plajları, iklimi, tarihi, tarihi yapılarıyla Ege’nin incisi İzmir, hem yerli, hem de yabancı turistlerin gelip görmek için can attığı bir şehir.

İzmir’e günübirlik gelip şehir merkezinde bir çok yeri gezebileceğiniz gibi, hafta sonu için detaylı bir plan yaparak İzmir’in saklı cennetlerini keşfedebilirsiniz.

İşte kapsamlı bir İzmir gezi rehberi:

1. Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi

İzmir dendiğinde zihinde beliren ilk imgelerden biri, Konak ilçesindeki Saat Kulesi’dir. 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı anısına 1901 yılında yaptırılan bu tarihi yapı, günümüzde adeta bir buluşma noktası görevi görüyor.

25 metre yüksekliğinde ve 4 kattan oluşan kulenin mimarı Fransız Raymond Pere. Kulenin saati ise Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiş.

İzmir’e geldiğinizde mutlaka buraya uğramalı ve bir anı bırakmalısınız.

2. Konak Yalı Cami

Konak Yalı Cami

Konak Meydanı’nda bulunan bu minyatür cami 18. yüzyılda inşa edilmiş. Konak Meydanı’yla özdeşleşen tek kubbe ve tek minareli cami, süslü çinileriyle dikkat çekiyor.

Bir depremde zarar gören cami 1. Dünya Savaşı sırasında ve daha sonra da 1964’te onarılmış. Sanat Kulesi’nin hemen yakınında bulunan tarihi yapıyı mutlaka görün.

3. Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi

İzmir merkezde gezilecek önemli yerlerden biri. Batı Anadolu’da kurulmuş pek çok uygarlığa ait arkeolojik eserler sergileniyor.

Müzenin en ilgi çekici eserlerinin başında Efes’in kurucusu Androklos’un heykeli geliyor. İlk olarak 1927’de Ayavukla Kilisesi içerisinde açılan müze, 1984’de ise Bahribaba Parkı içinde inşa edilen yeni bir binaya taşınmış.

Daha sonra hemen yanındaki Etnografya Müzesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın. Girişi ücretsiz bu müzede bugün bir çoğu unutulmuş el sanatlarına ait ürünleri inceleyebilirsiniz.

4. Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı

Gezilmesi gereken bir diğer önemli yer ise, Konak Meydanı’ndan Mezarlık Başı’na kadar uzanan tarihi Kemeraltı Çarşısı. Çarşı içerisinde bir çok han, haman, çeşme bulunmakta.

İzmir’den bir hatıra götürmek için ideal bir alışveriş noktası olacaktır. Ayrıca çay kahve içip, yemek yiyebileceğiniz bir çok güzel mekan da bulunuyor. Dikkat edin, gezerken kaybolmayın. 🙂

5. Kızlarağası Han

Kızlarağası Han

Hazır Kemeraltı Çarşısı’na gelmişken, çarşı içindeki Kızlarağası Han’ı görmeden dönmeyin. İzmir’in en büyüğü olan bu han, 1744 tarihinde Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmış ve önemli bir ticaret yeri olarak kullanılagelmiş.

Yakın zamanda restore edilen han, günümüzde popüler bir dinlenme ve buluşma noktası görevi de görüyor.

Tarihi han turistlerin de epey ilgisini çekmekte. Hem gezip dolaşıp hediyelik eşya bakabilir, hem de leziz bir Türk Kahvesi içebilirsiniz.

6. Agora Antik Kenti

Agora Antik Kenti

Burası antik İzmir’in çarşı yeri. Tarihe ve mimariye merakınız varsa gidip görmeniz gereken yerlerden tanesi. Namazgâh semtinde bulunan Agora Açık Hava Müzesi’nde M.Ö. 4. yüzyıla kadar eski kalıntılar bulunmakta.

Kent, M.S. 151-160 yılları arasında oldukça şiddetli bir deprem atlattıktan sonra, 178 yılında başka bir depremle oldukça büyük hasar almış. Hasar alan yapılar onarılmış ve yeni yapılar inşaa edilmiş.

İçerisinde bir çok su kanalı bulunmakta ve iki tanesi Roma döneminden beri halen çalışıyor. Zamanla terk edilen bölge mezarlık olarak kullanılmış ve Osmanlı döneminde de bu devam etmiş.

1930’larda başlayan kazı çalışmaları bazı noktalarda halen devam ediyor. İzmir’in merkezinde yaşayan bu tarihi mutlaka gidip gezin. Girişi ücretli ancak müze kartınızla ziyaret edebilirsiniz.

7. Kadifekale

Kadifekale

İskender’in generallerinden Lymachos tarafından yaptırılan kale güzel bir İzmir manzarasına sahip.

Geriye çok bir şey kalmamış olsa da antik kale ve eşsiz manzarası görülmeye değer. Helenistik döneme dayanan kalede Bizans dönemine ait sarnıçlar da bulunmaktadır.

Maalesef bölgenin çok güvenli olduğu söylenemez.

8. Aziz Vukolos Kilisesi

Aziz Vukolos Kilisesi

Ayavukla Kilisesi olarak da bilinen bu mimari yapı, 1887’de yapımı tamamlanarak ibadete açılmış.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde müze olarak hizmet veren kilise, daha sonra depo olarak kullanılmış. 2010’da restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra artık kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Kilisenin karşısındaki bina ise İzmir Basın Müzesi olarak hizmet vermekte. Eskiden kullanılan daktilolar, fotoğraf makinaları, gazetelerin eski nüshaları görmeye değer.

9. Radyo ve Demokrasi Müzesi

Radyo ve Demokrasi Müzesi

2013’te açılan müzede 1920 yılından günümüze kadar bir çok radyo, pikap, ve plaklar bulunuyor.

Sizi tarihte bir gezintiye çıkaracak müzede, Atatürk’ün meclis konuşması gibi önemli olaylara ait kayıtlarını ve radyo anonslarını da dinleyebilirsiniz.

Basmane’de bulunan müze 2 yıl süren bir çalışma sonucu açıldı. Bağış yoluyla toplanan radyolar kronolojik olarak sergileniyor.

10. Kordon Boyu

Kordon Boyu

Elbette Kordon’a uğramadan olmaz. Konser ve mitinglere ev sahipliği yapan, İzmirlilerin buluşma noktası Kordon, 5-6 km’lik bir sahil şeridine sahip.

İzmir’e nefes aldıran yeşil alanlarından Kordon, Cumhuriyet Meydanı’ndan İzmir Limanı’na kadar uzanıyor. İzmir’in en keyifli yerlerinden bir tanesi.

Akşam üzeri gün batımına doğru iyi bir zamanlama olacaktır burayı ziyaret etmek ve güzel bir sahil yürüyüşü yapmak için. Güzel bir günü, burada güzel bir akşam yemeğiyle sonlandırabilirsiniz.

11. Tarih ve Sanat Müzesi

Tarih ve Sanat Müzesi

Arkeoloji Müzesi’nin kapasitesi yetersiz kalınca 2004’te açılan Tarih ve Sanat Müzesi, taş eserler, seramik Eserler ve kıymetli eserler olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Arkaik dönemden Bizans’a kadar heykeller, kabartmalar, seramik koleksiyonları ile 6. yüzyıldan Osmanlı’nın son dönemilerine kadar kıymetli taşlar, bronz, gümüş ve altın sikkeler gibi önemli eserler sergilenmektedir.

Kültürpark’ta bulunan müze her gün ziyarete açık durumda.

12. St. Polycarp Kilisesi

St. Polycarp Kilisesi

İzmir’deki en eski mimari yapılardan biri olan Saint Polycarpe Kilisesi, hristiyanlığı yaydığı için 155 yılında Roma Stadyumu’nda yakılarak öldürülen İzmir Piskoposu St. Polikarp adına yapılmış.

1625’de Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle yapılan kilise, deprem ve yangın gibi felaketler geçirmiş ve 1690 ve 1691’de yeniden inşa edilmiş.

Oldukça etkileyici mimarisiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi. Kilise pazar günleri hariç 15:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık durumda.

13. Atatürk Müzesi

Atatürk Müzesi

1862 yapımı 4 kattan oluşan Ispartalıyan konağı, 1922’de sahibi tarafından terk edilince hazinenin mülküne geçmiş.

1923’te İzmir İktisat Kongresi’nin toplanmasıyla Atatürk’ün çalışmalarını da yürüttüğü bu ev, bir süre karargâh olarak kullanılanmış. 1941 yılında ise müze haline getirilmiş.

1. Kordon üzerinde bulunan müze Atatürk tarafından kullanmış eşyalarla döşeli. Atatürk’e ait resimler, İzmir’de bindiği kayık, silah arkadaşlarıyla beraber balmumu heykeli, giydiği kıyafetler, çalışma ve yatak odasındaki eşyaları sergilenmekte. Mutlaka ziyaret edin.

14. Tarihi Asansör

Tarihi Asansör

Mithatpaşa ile Halil Rıfat Paşa caddelerini birleştiren bu tarihi sokak asansörü, 1907 yılında Nesim Levi tarafından yaptırılmış. Bu bilgiler asansörün girişinde Fransızca ve İbranice olarak bulunuyor.

Asansörün yapılış amacı iki cadde arasındaki yükseklik farkından dolayı oluşan zorlu ulaşımı kolaylaştırmak. Karataş Dario Moreno Sokak’ta bulunan asansör İzmir’in simge yapılarından biri.

Ziyaretçilere muhteşem bir İzmir Körfezi manzarası sunan asansör, harika bir dinlenme yeri.

15. Kuş Cenneti

İzmir Kuş Cenneti

Çiğli ilçesinde bulunan İzmir Kuş Cenneti, flamingo, leylek, pelikan gibi yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kuş çeşitliliği özellikle sonbaharda artmaktadır.

Yürüyerek gezilemeyecek kadar büyük bir alana yayılan Kuş Cenneti’nde gözlem kuleleri, dürbün ve bisikletler bulunmaktadır.

Göç yolları üzerinde bulunan Kuş Cenneti’ni her yıl 50 bin kuşun ziyaret ettiği bilinmektedir. İzmir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Kuş Cenneti’ne özel araç veya toplu taşıma ile ulaşmak mümkün.

16. Key Museum

İzmir Key Museum

Klasik otomobil severlerin mutlaka görmesi gereken bir müze. 2015’te açılan müzede, günümüze ulaşmış ünlü markalara ait asırlık otomobil ve motosikletler bulunuyor.

Ayrıca binlerce maket otomobil de sergileniyor. 1966 yapımı Batman filmindeki Batmobile ve Batcycle müzenin en ilgi çekici parçalarından.

Pazartesi, Salı dışında tüm günler açık. Torbalı ilçesinde bulunan müzeye şehir merkezinden yarım saatte ulaşmak mümkün.

17. Efes Antik Kenti

Celsus Kütüphanesi
masya.com

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Efes Antik Kenti, özellikle yaz aylarında her gün binlerce yerli yabancı bir çok turist ağırlıyor.

Mümkünse bir rehber eşliğinde gezilmesi gereken kent, Büyük Tiyatro, Hadrian Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Teras Evler, Meryem Ana Evi gibi önemli yapılara ev sahipliği yapmakta.

Selçuk ilçesinde bulunan antik Efes Antik Kenti İzmir’e 80 km uzaklıkta. Yılın her günü ziyaret edilebilir olsa da, rahat tur bulabilmek için Mayıs-Eylül arası bir tarihte gelmeniz iyi olacaktır.

18. Foça

Foça

Merkeze 70 km uzaklıkta bulunan İzmir’in kuzey ilçesi, hem tarihi yapıları, hem de doğal güzellikleriyle görülmesi gereken yerlerden. Mavi bayraklı plajlarıyla gözde tatil mekanlarının da başında geliyor.

İlçe Yeni Foça ve Eski Foça olarak ikiye ayrılıyor. Gezilip görülmesi gereken yerler çoğunlukla Eski Foça’da bulunuyor. Konaklayacağınız yeri burada seçmeniz o yüzden iyi bir seçenek olabilir.

19. Alaçatı

Alaçatı

İzmir’in en renkli yerlerinden biridir Alaçatı. Dar sokakları, eski ama sevimli evleri, hoş butik otelleri ile oldukça şirin bir yer burası. Ayrıca meşhur rüzgarları sayesinde dünyada rüzgar sörfü yapılabilen en iyi yerlerden de birisi.

Plajlar biraz uzak olsa da, gelmişken uğramadan etmeyin. Çeşme İlçe sınırlarında bulunan Alaçatı İzmir şehir merkezine yaklaşık 80 km mesafede. Araçla 1 saatte gitmek mümkün.

20. Çeşme

İzmir Çeşme

Alaçatı ziyaretinden zaman kalırsa Çeşme ilçe merkezine de mutlaka uğrayın. 1508’de yapılmış Çeşme Kalesi’ni görebilir, çarşıda hediyelik bir şeyler alabilirsiniz.

İlçe merkezine 1 km uzaklıkta Aya Yorgi Koyu, 10 km güneyde ise Altınkum Plajı bulunuyor.

Ayrıca Alaçatı’dan gelirken Ilıca Plajı’nı da tercih edebilir, deniz, kum ve güneşin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Dudu Haviş

instagram.com/duduhavis

@duduhavis

  • Yamaç Paraşütü

    Ölüdeniz’de Mutlaka Gidilmesi Gereken 10 Harika Yer

  • Nemrut Dağı Milli Parkı

    Alternatif Rotalar: Türkiye’nin Mutlaka Görülmesi Gereken Milli Parkları

  • Cape Town

    Çoğunlukla Başkent Sanılan 10 Şehir

  • Boracay

    Baktıkça Tatil İsteğinizi Artıracak Birbirinden Güzel 20 Ada

  • Şifaiye Medresesi Sivas

    Yolu Sivas’a Düşeceklerin Mutlaka Gitmesi Gereken 10 Yer

  • Bir Garip Japon Hastalığı: Paris Sendromu

  • 10 Maddeyle Dubai Gerçekleri ve Hakkında Az Bilinenler