İş Görüşmelerinde Sorulabilecek 6 Soru ve Cevapları

Hepimiz mutlaka iş görüşmelerine gitmişiz ya da gideceğimizi hayal etmişizdir. Gitmeyenlerimiz de zaten günün birinde mutlaka giderler.

Hal böyleyken de bir insanı tanıyabilmek ya da en azından onun hakkında fikir sahibi olabilmek için sorular sorulur.

Hiç düşündünüz mü siz bir işveren olsaydınız size iş görüşmesine gelen kişiyi tanıyıp işe almak için acaba ne sorardınız ?

Harika ve inanılmaz sorular sorulabilir ama bakalım soracağınız sorular buradaki “klasik” sorularla benzer mi ?

1. 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

Bu soru iş görüşmelerinin en klasik sorularından biridir ve oldukça sinir bozucu bir sorusudur. Soruyu soran kişiye dönüp de “Ne bileyim nerede görüyorum?!” diyemeyiz haliyle.

Tabii ki zaten bize bu soruyu soran kişinin amacı da, geleceğe dair hedeflerimizi öğrenmek ve kariyer planımızı açıkça dile getirmemizi sağlamak, ya da bu gibi becerimiz var mı diye kontrol etmektir. Ha bir de bir sebep daha var: Acaba bir iki ay sonra işten çıkıp başka bir iş aramaya gerek duyar mıyız?

Bu soruya şirketin geleceği ve gelecekteki selametine dair pozitif, yapıcı ve tatmin edici cevaplar vermek yerinde olacaktır.

2. En zayıf yönleriniz neler?

İş görüşmelerinde sorulan zayıf yön sorularında aslında gelişime açık alanlarımız öğrenmek istenir.
Bu tarz soruları, cevabınızı uzun açıklamalar dahilinde yaparsınız sizin yararınıza olur. Çünkü verdiğiniz cevabın ardından gelecek halihazırda soruların önünü kesmiş olursunuz.

Demem o ki iyi bir şeyi kötü bir şey gibi göstermenin önüne geçin. Örneğin mükemmeliyetçiliğiniz zayıf bir yönünüz olabilir. Bu yönün sizi neden zayıf kıldığını açıklayın ki mükemmelliyetçi olmak kötü bir şey mi diye sorulup üzerinize gelinmesini engellemiş olun.

Mükemmeliyetçiliğin sizi yavaşlattığını ve bu yüzden de bir görevi zamanında teslim etmekte zorluk yaşadığınızı ama bunu kontrol altında tutmayı öğrendiğinizi söyleyebilirsiniz.

3. En güçlü yönleriniz neler?

Farkındalığı ölçen sorulardan bir tanesi de en güçlü yönler sorusudur. Görüşme esnasında bu tür sorulara cevap verirken kesin ve net ifadelerden uzak durulması iyidir. Çünkü güçlü yönlerin üzerine gelinir.

İfadelerinizde bu yönlerinize dair destekleyici cümlelerde bulunun. Hayata, sosyalliğe ya da ilişkilere dair örnekler vermek iyi olacaktır.

Bunun dışında 3 ya da 4 maddeden fazla özellik sıralamaktan kaçmanız daha iyi olacaktır çünkü güçlü yönlere zayıf yönlerden daha fazla saldırı gelir. Bu yüzden soğukkanlı olup davranışlarınızla da bu yanları yansıtmak fayda sağlar.
Sorumluluk, pratiklik, verimlilik, çalışkanlık ve mükemmeliyetçilik güçlü yönleriniz olabilir.

4. Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Bu soru mülakatın açılış sorularından bir tanesidir. Bu soruya cevap verir ve kendi özelliklerinizi anlatırken ilandaki aranan özellikleri araya serpiştirmekte fayda vardır.

Kendinizden bahsederken ilkokul tecrübelerinden bahsetmenizin pek bir önemi olmaz, ki bu pek doğru da olmaz. Konu iş olduğu için, iş hayatındaki deneyimlerinizden ve yaşantılarınızdan başlayabilirsiniz.

Eğer bu tarz deneyimleriniz yoksa üniversite hayatından başlayarak kendinizi anlatmaya koyulun. Daha detaya inmek için karşı taraf zaten sizi yönlendirecektir.

5. Bu işi neden istiyorsunuz?

-İşe ihtiyacım var.
-Rastgele başvurdum olur ya belki tutar da işe alınırım diye.

Bazılarına verdiğimiz içten yanıtlar bu olsa da, böyle demek eksi 100 puana tekabül edebilir. Bu sorudaki amaç da bu işi gerçekten isteyip hakkını vererek yapıp yapamayacağınız ile ilgilidir. Gidici misiniz yoksa kalıcı mı?

Bu soruya ne tür bir cevap vermenizin doğru olacağı konusuna gelirsek, hayalinizdeki pozisyona bağlı olup başvuru yaptığınız yerin koşullarını da gözden geçirerek cevap vermek yerinde sayılabilir.

-Şu alanda iyi olduğumu düşünüyorum ve bu alandaki büyümenin bir parçası olabileceğime inanıyorum.

6. Ne içersiniz?

Bu soru ise birçoğumuzun bir iş görüşmesi sorusu olduğunun farkına bile varamayacağı zekice oluşturulmuş bir tuzak sorudur. Kendinize olan güveninizi açığa çıkaran önemli sorulardan bir tanesidir.

Oldukça nazik ve düşünceli bir izlenim veren bu soruyu geçiştirmemenizi ısrarla öneririm.

En basitinden bir su rica edin. Soğuk veya ılık. Ya da örneğin bir türk kahvesi alın ama bu kahveyi orta mı şekerli mi sade mi istediğinizi mutlaka belirtin.

Nazlıcan Coşkun

twitter.com/baibadem

@nazlicancoskun

  • Öğretmenler Az Çalışmazlar

    Öğretmenler İçin Düşündüklerinizi Değiştirecek 5 Gerçek

  • Bakımlı görünmek

    İyi Bir Satışçının Yapması Gereken En Önemli 6 Şey

  • Kendi Yazdığı Kitabın Işığında: 5 Maddede Atatürk ile Taktik ve İş Dünyası

  • başarılı olmak

    İş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları: 10 Basit Strateji