1. Plan Program Yapmadan Yaşamak
Bir çok insan hayatı plan ve program yapmadan, hiçbir hedefi olmadan yaşamaktadır. Hedefsizlik insanı başarısızlığa iten nedenlerin basında gelmektedir.
Hayatı ne kadar kontrol edebilirseniz, zamanın içini ne kadar doldurursanız, nereye gitmek istediğinizi ne kadar bilirseniz o kadar başarılı olursunuz. Bunun için de olan program dahilinde yasamak önemlidir.
Plânlı bir hayat size kendinize ayıracağınız zamanı, o zaman içinde kaç kitap okuyacağınızı, kaç film izleyeceğinizi hatta kariyerinizin ne olacağını dahi gösterecek ve başarı da bunu takip edecektir.
2. Özgüven Eksikliği
Etrafımızda başarısız olmaktan yakınan insanlara baktığımızda, birçoğunun özgüven eksikliği nedeniyle aslında olması gereken yerde olmadığını görürüz.
Kararlı olması gereken yerde kararsız olmak, konuşması gereken yerde susmak, ilk adımı atmaktan çekinmek başarısız olmanın en önemli sebeplerindendir.
Özgüveni yüksek olan insanlar gelişim ve başarıyı hayatlarının merkezine koyarken, özgüveni eksik olan insanlar hep hata yapmaktan korkmakta, bu korkuyla ya hiçbir şey yapamamakta ya da hata yapmakta yani başarısız olmaktadırlar. Oysa hata yapmamanın tek yolu vardır; o da hiçbir şey yapmamak ki bu da aslında başarısız olmakla eşdeğerdir.
3. Başkaları Ne Der Düşüncesi
Hata yapma korkusunun temelinde özgüven eksikliği olduğu kadar başkaları ne der korkusu da bulunmaktadır. Ne zaman ki başkaları ne der diye içinizden geleni yapmaktan çekinmez, konuşmak istediğinizde konuşur, istediğiniz şekilde giyinirseniz, o zaman aslında başarıyı yakalamak konusunda önemli bir adım atmış olursunuz.
Bu düşünce başarıyı ıskalamak konusunda içinizdeki prangadır. Hayat başkaları ne der düşüncesi ile kendinizi kısıtlayacak kadar uzun değil. O yüzden başarılı olmak kadar hayati dolu dolu yaşamak için de bu düşünceden kurtulmak kendinize yapacağınız en büyük iyilik olacaktır.
4. Kadercilik Anlayışı
Yine başarısız olmaktan yakınan insanlara baktığımızda çoğu başına gelenleri kader olarak görüp kabullenmektedir. Oysa kabullenmek başarısızlığın en önemli sebeplerindendir.
Kader, çabaya bağlıdır. Elbette insan her konuda başarılı olamaz. Ancak başarısızlığı kader olarak görüp kabul etmek yerine nerede hata yaptığını düşünmek, aynı hatayı yapmamak için çaba harcamak insani mutlaka başarıya götürecektir.
J. Keth Moorhead’ ın da dediği gibi; “Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.”
5. Erteleme
Başarısızlığın en yaygın sebeplerinden biri de ertelemektir. Bir çok insan bir kere başarısız olunca hayata başarısız şekilde devam etmektedir. Çünkü başarılı olmayı hep ertelemektedirler.
Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Bir şeyler yapmayı beklediğiniz zaman asla doğru zaman gelmeyecektir. Bu nedenle bir an önce başarılı olmak için çalışmak, elinizde olan her şeyi değerlendirmek, kullanmak başarının kapısını açacaktır.
Ertelemeyi alışkanlık haline getiren insanlar başarının tadını almayı da hep ertelemektedirler.
Yorumlar