Kuzey Pasifik Dev Ahtapotu
Kuzey Pasifik dev ahtapotları genellikle yalnız yaşarlar ve enerjilerini kabaca üç yıllık yaşamlarının sonlarına doğru çiftleşme şansları için saklarlar.
Dişi ahtapot genelde kendinden büyükçe bir erkek seçer ve bir veya bir kaç ay çiftleşmeden sonra 18.000 ila 74.000 arasında (bazen daha fazla) yumurta bırakır. Onlara özenle bakan anne aylarca onlardan ayrılmaz. Zaman gelip de yavrular yumurtalardan çıkmaya başlayınca, anne kalan gücünü yavrularına yardım etmek için harcar ve sonrasında ölür.
Afrika Fili
Memeliler arasında en uzun gebelik dönemine sahip hayvanlar fillerdir. Hamilelik süreleri yaklaşık iki yıldır. Filler oldukça dayanıklı annelerdir. Başka hiç bir kara hayvanı daha büyük bir bebek doğuramaz.
Fillerin, doğumdan sonra yavrularına bakabilecek yılları olsa da, bu konuda yalnız değillerdir. Çoğunlukla kadınlardan ve onların yavrularından oluşan sürüleri onlara yardım eder.
Gri Kanguru
Gri Kangurular neredeyse sürekli hamiledirler ve torbalarında bir süre iki yavru taşıyabilirler. Yavrular, dışardaki hayata alışana kadar annenin torbasında yaşar.
Yavrular dokuz ay boyunca tek başlarına bir maceraya atılmazlar. Ancak bir yaşından sonra cepten tamamen çıkarak bağımsızlaşırlar. O zamana kadar bütün bakımları annelerindedir.
Kuzey Keseli Sıçanı
Orta ve Kuzey Amerikada yaşayan kuzey keseli sıçanı, bir kerede 4 ila 25 bebek doğurabilir. Kedi büyüklüğündeki bu hayvan yavrularını aylarca kesesinde taşır. Yavrular genelde 70 ila 125 günde anneyi terkeder.
İmparator Penguen
Son derece zor şartlar altında yaşayan bu penguenler, üremek için haftalarca ve kilometrelerce yol katederler. Antartika’nın içlerinde daha güvenli ama yiyeceksiz yere ulaşınca, hemen çiftleşip, burada yaklaşık dokuz ay kalırlar.
Anne penguen yumurtladıktan sonra, yumurtaları babaya emanet edip yiyecek bulmaya gider. Bu arada baba, yumurtaları donmaması için ayak üstünde ve karnının altında taşır. Okyanusa ulaşan anne, iki ay boyunca avlanıp, kaybettiği kiloları tekrar kazanır. Dört ayın ardından çiftleştiği yere geri dönen anne, yumurtadan çıkan yavrularını, depoladığı yiyecekleri kusarak besler.
Baba da, aylarca aç bekleyişin ardından yiyecek bulmaya okyanusa döner. Fakat anneler her zaman dönemez. Bazen düştüğü çukurda ölüp kalır, bazen de deniz aslanlarına yem olur.
Zehirli Ok Kurbağası
Yumurtalardan çıkan yavrularını, farklı farklı küçük göletlere taşıyan anne kurbağa, yavrular gelişene kadar onları döllenmemiş yumurtalarla besler.
Katil Balina
Katil balina bebekleri hayata öyle enerjik başlarlar ki, ilk ay hiç uyumazlar. Haliyle anne de uyuyamaz. Bunun yerine, avcılardan sakınmak ve önemli kaslarını geliştirmek için sürekli yüzerler.
Normalde de böyle olduklarını düşünmeyin. Söz konusu uyku olunca balinalar insana çok benzer. Her gece yaklaşık 5 ila 8 saat boyunca hareketsiz kalarak uyurlar.
Boulengerula Taitanus
Yavrularını kendi derisiyle besleyen bir sürüngen. Nature dergisindeki habere göre, yavrular yumurtadan çıkmaya başladığında, anne fazladan besleyici bir cilt tabakası geliştiriyor.
Yeni doğan yavrular, bu deriyi kemirecek dişlerle dünyaya geliyor. Yavrular üzerinde araştırma yapan uzmanlar, annenin derisinin yavrular için tek besin kaynağı olduğunu söylüyor. Yavrular kendi başlarına yaşayacak duruma gelinceye kadar anne her üç günde bir derisini yeniliyor.
Kuyruksuz Tenrek
Madagaskar’da yaşayan kuyruksuz tenrekler bir kerede 32 bebek doğurabiliyor. Bu kadar boğazı beslemek için genelde 12 memesi bulunuyor ancak 32 memeli kuyruksuz tenreklerin bulunduğu da biliniyor. Bir kere de 30’dan fazla bebeğe bakmak epey güç olmalı.
Fırfırlı Köpekbalığı
Derin sularda yaşayan bu hayvanlar hakkında çok az bilgiye sahip olsak da, bilim adamlarını, fırfırlı köpekbalığının en uzun gebelik dönemi yaşayan omurgalı olduklarını söylüyor. Yaklaşık 3.5 yıl!
Bu uzun gebelik dönemi için belirtilen açıklama ise, soğuk sularda yaşayan bu hayvanların yavaş metabolizması. Bebek, annenin karnında tamamen geliştikten sonra doğuyor.
Hamerkop Kuşu
Yaklaşık 3, 4 ay boyunca, yavrusuna yuva yapmak için günde bir kaç saat çalışır bu kuşlar. Erkek, yuva için gerekli malzemeyi taşırken, dişi ise yuvayı yapar. Sonra her ikisi beraber yuvayı çamurla kaplar ve dekore ederler. Yuva derken yanlış anlaşılmasın. Neredeyse bir saray bile diyebiliriz. Genelde 1.5 metre genişliğinde ve uzunluğunda olabiliyor yuvalar.
Timsah
Avına karşı zalimce olabilirler ancak anne timsahlar, yavruları karşı oldukça şefkatlidir. Yaşadıkları çevrenin acımasızlığını iyi bilen anne timsahlar, yavrularını korumak için herşeyi yaparlar.
Yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz, onları ağzına doldurup suya taşır. Anne timsah, yavrularına bir yıl boyunca göz kulak olur.
Boynuzgaga
Boynuzgagalar, tuhaf ancak son derece güvenli yuvalar yapar. Anne kuş, çamur, meyve ve bazı başka şeylerle kendini bir ağacın oyuğuna kapatır. Sadece, babanın ona ve yavrularına yiyecek getirip verebileceği kadar genişlikte bir açıklık bırakır.
Kutup Ayısı
Kutup ayıları, hamileliğe hazırlanmak için vücut ağırlıklarını iki katına çıkarırlar. Yaklaşık 200 kiloya kadar çıkarlar. Sonrasında yeraltında yemek yemeden bir kaç ay geçirirler. Burada, yavruları iki aylık olana kadar beklerler. Sonrasında ise annenin görevi, kendilerini en az iki yıl sağ tutabilmek için yiyecek bulmak olur. İki yıl sonra yavru kendi başına yaşayabilir.
Orangutan
İnsanlar gibi orangutanlar da annelerine uzun süre bağlı kalır. Beş yıl boyunca yavrulara bakan anneler, dokuz yaşına kadar da onlara göz kulak olmaya devam eder.
Anneler her gece, yavrularının uyuması için onlara yeni bir ağaç yatağı yapar. Yani ömrü boyunca 30.000’den fazla yatak yaparlar. Aynı bizim gibi, orangutanlar da yavrularına herşeyi öğretirler. Yatak yapmaktan, yiyecek bulmaya kadar.
Ya kutup ayısı nasıl iki katı ağırlığa çıkabiliyor ya?
Çok zevk alarak okudum,emeğinize sağlık ☺️
Merhaba, bir yerde okudum. penguenler yavrularının açlık çektiğini gördüğünde kendi etinden koparıp yedirirmiş. doğru mu acaba? başka bir yerde araştırıyorum ama bu bilgiye ulaşamadım.
Çok teşekkürler