Dünyanın En Değerli 15 Para Birimi

Dünyanın en pahalı para birimlerini sıraladım ve neden değerli olduklarını açıklamaya çalıştım.

Doların 1 buçuk lira olduğu dönemlerde bu listede Türk Lirası’nı da görebilirdik ancak son yıllardaki büyük değer kaybıyla şimdilik bu mümkün değil.

İşte en pahalı, en değerli para birimleri.

15. Bulgar Levası (1 BGN = 0,58 USD)

Bulgar Levası

Bulgaristan Avrupa Birliği’ne üye olmasına rağmen gerekli kriterleri yerine getiremediği için henüz Euro’ya geçebilmiş değil.

1881’de tanıtılan leva halen kullanılmakta. Bulgar Levası Euro’ya sabitlenmiş de olsa, Avrupa ile yapılan ticarette çeşitli zorluklar oluşuyor. Özellikle paralar çevrilirken bankalara ödenen komisyonlar para israfına neden oluyor. Bulgaristan yakın zamanda Euro’ya geçmek istiyor. Bu gerçekleştiğinde leva da dolaşımdan çıkarılacak.

14. Azerbaycan Manatı (1 AZN = 0,59 USD)

Azerbaycan Manatı

Azerbaycan para biriminin listede olması şaşırtıcı gelebilir ancak en değerli para birimlerinden biridir. Hatta bir kaç yıl önce dolardan bile daha değerliydi. Gün itibariyle 1 Azerbaycan Manatı 0,59 Amerikan Doları etmekte.

Azerbaycan ilk olarak 1919’da kendi parasını çıkarmıştı. Daha sonra Sovyetler Birliği’ne katılmasıyla 1936’da ülkedeki tek para birimi ruble olmuştu. 1992’de kendi para birimini de dolaşıma çıkaran Azerbaycan yönetimi, 1994’de ülkedeki tek para birimini manat olarak belirledi.

13. Libya Dinarı (1 LYD = 0,72 USD)

Libya Dinarı

Libya, parası için dinar adını kullanan 9 ülkeden birisi. Yakın zamanda iç savaş geçirmiş bir ülke olmasına rağmen halen güçlü bir para birimine sahip olan Libya, zengin petrol yataklarıyla da tanınmaktadır.

1971 yılında kullanılmaya başlanılan Libya Dinarı, aynı zamanda Afrika’nın en değerli para birimi durumunda. 1 Libya Dinarı yaklaşık olarak 0,72 Amerikan Doları değerinde.

12. Avustralya Doları (1 AUD = 0,72 USD)

Avustralya Doları

Avustralya pound kullanmaktaydı. 1910’da tanıtılan Avustralya Poundu, 1966’da Avustralya Doları ile değiştirildi. Dolar işaretiyle ($) kısaltılan para biriminin kodu ise AUD.

Dünya çapında çok işlem gören para birimlerinden biridir. Amerikan Doları, Euro, Yen, Sterlin ve Kanada Doları gibi popüler para birimlerinden sonra gelmektedir. Avustralya Doları’nın bugünkü değeri yaklaşık 0,72 Amerikan Dolarıdır.

11. Kanada Doları (1 CAD = 0,75 USD)

Kanada Doları

Kanada Doları, Amerikan Doları, Euro, Yen ve Sterlin’in ardından dünyada en çok işlem gören beşinci para birimidir. Avustralya gibi pound kullanan ülke, Abd ile olan ticaretin de artmasıyla 1850’lerden sonra dolar kullanmaya başladı. 100 centten oluşan 1 Kanada Doları şu anda 0,75 Amerikan Doları değerinde.

10. Amerikan Doları

Amerikan Doları

Yoğun kullanımından dolayı dünyada en fazla rezerve sahip olan Amerikan Doları, Abd dışından bir kaç ülkede daha tek para birimi olarak kullanılmakta. Bütün ülkelerde geçtiği için dünya para birimi demek de yanlış olmaz.

1785’de Abd’de resmi para olarak kabul edilen dolar, ilk defa 1861’de ülke genelinde dolaşıma çıkarılmıştır.

9. İsviçre Frangı (1 CHF = 1,01 USD)

İsviçre Frangı

İsviçre yüz ölçüm olarak çok küçük bir ülke olmasına rağmen, para birimi tam aksine oldukça değerlidir. Dikey tasarımıyla epey ilgi çekici İsviçre Frangı, Lihtenştayn’da da resmi olarak kullanmaktadır.

Euro’ya geçişten sonra kendi parasını kullanmaya devam eden bir kaç ülkeden biri olan İsviçre, ekonomik anlamda dünyanın en stabil ülkelerinden birisidir.

8. Euro (1 EUR = 1,14 USD)

Euro

Dünyada ikinci derecede rezerve ve ticaret hacmine sahip euro, gün itibariyle en büyük rakibi dolar karşısında daha değerli durumda. Avrupa Birliği’ne üye 19 ülkede resmi olarak kullanılmakta ve yüksek kurdan dolayı bu Avrupa ülkelerine tatili de zorlaştırmaktadır.

1999’da tanıtılan ve 2002’de dolaşıma çıkarılan Euro, şu sıralar 1,14 Amerikan Doları değerinde

7. Cayman Adaları Doları (1 KYD = 1,21 USD)

Cayman Adaları Doları

Orta Amerika’daki bu küçük adanın para birimi, Jamaika Kolonisi’nden ayrıldıktan 10 yıl sonra 1972’de tanıtıldı. Vergi cenneti ülke, aldığı yatırımlarla değerli bir paraya sahip.

1981’de 40 dolarlık banknot basılmış ancak bir kaç yıl sonra dolaşımdan çıkarılmış. Mevcut kağıt para olarak 1, 5, 10, 25, 50 ve 100’lük banknotlar bulunuyor.

6. Cebelitarık Poundu (1 GIP = 1,32 USD)

Cebelitarık Poundu

İber Yarımadası’nın güney ucunda bulunan Cebelitarık, Britanya Denizaşırı toprağı konumunda. Atlantik Okyanusu’ndan Akdeniz’e girişte, oldukça stratejik bir pozisyonda bulunuyor. Bu da ülkenin parasını oldukça değerli kılıyor.

Ülkede daha önce İspanyol para birimi kullanmış. 1898’de ise pound tek geçerli para haline gelmiş. Cebelitarık para birimi pound cinsinden olmasına rağmen, Birleşik Krallık’ta yasal ödeme aracı olarak geçmiyor.

5. İngiliz Sterlini (1 GBP = 1,32 USD)

İngiliz Sterlini

Euro’nun dolaşıma çıkmasına rağmen kendi parasını kullanmaya devam ülkelerden biriydi İngiltere. Birleşik Krallık para birimi sterlin, Amerikan Doları ve Euro’nun ardından döviz piyasasında en çok işlem gören 3. döviz durumunda. Aynı zamanda da dünyada üçüncü derecede rezerve sahip.

İlk sterlin banknotlar İngiltere Bankası’nın kurulmasından kısa bir süre sonra 1694’de dolaşıma çıkarılmış.

4. Ürdün Dinarı (1 JOD = 1,41 USD)

Ürdün Dinarı

1946’da bağımsızlığını kazanan Ürdün, 1950’den itibaren kendi para birimini kullanmaya başladı. Daha önce kullanılan Filistin Poundu dolaşımdan çıkarılırken, Ürdün Dinarı resmi para birimi oldu.

1995 yılında resmi olarak sabitleştirildiği için dolar karşısındaki değeri değişmiyor. 1 Ürdün Dinarı yaklaşık olarak 1,41 Amerikan Doları’na karşılık geliyor.

3. Umman Riyali (1 OMR = 2,61 USD)

Umman Riyali

Arap Yarımadası’nın güneyinde bulunan Umman Sultanlığı, 1999’da petrol fiyatlarının artmasıyla büyük bir ekonomik gelişim göstermişti. Ekonomisi büyük oranda ham petrol ihracatına dayanmakla birlikte, ülkedeki turizm de yükselmekte.

Riyal resmi olarak tanıtılmadan önce ülkede Hint Rupisi kullanılmaktadı. Bugün 1 Amerikan Doları yaklaşık 0,38 Umman Riyali’ne sabitlenmiş durumunda. Bu da Umman Riyali’ni dünyanın en değerli üçüncü para birimi yapıyor.

2. Bahreyn Dinarı (1 BHD = 2,67 USD)

Bahreyn Dinarı

2008’den önce Malta Lirası’nın ardından üçüncü sırada bulunan Bahreyn Dinarı, Malta’nın Euro’ya geçmesiyle dünyanın en değerli ikinci para birimine sahip oldu. Basra Körfezi’ndeki bu küçük ada ülkesi, diğer bir çok Arap ülkesinde olduğu gibi, petrol ticaretiyle ekonomik olarak hızla güçlendi.

1965’de kullanılmaya başlanılan Bahreyn Dinarı, 1980’de resmi olarak dolara sabitlendi. 1 Amerikan Doları, 0,376 Bahreyn Dinarı olacak şekilde ayarlandı.

1. Kuveyt Dinarı (1 KWD = 3,32 USD)

Kuveyt Dinarı

Dünyanın en değerli para birimleri sıralamasının zirvesinde Kuveyt Dinarı bulunuyor. 1 Amerikan Doları yaklaşık 0,30 Kuveyt Dinarı’na sabitlenmiş durumda.

Kuveyt Dinarı’nı dünyanın en değerli para birimi yapan en önemli neden, Kuveyt’in petrol ticaretini kendi para birimiyle yapması. Bu da Kuveyt Dinarı’na olan talebi artırmakta.

1960’da dolaşıma çıkarılan Kuveyt Dinarı, 1 İngiliz Sterlini ile eş değerdi. 1990’da Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesinin ardından büyük bir miktar para istilacılar tarafından çalınmıştı. İşgalin arından 1991’de Kuveyt yeni seri para basıp piyasaya sürmüş ve eski serileri piyasadan çekmeye başlamıştı.

  • Para Kazanma Yolları – Zengin Olmak İçin Bilmeniz Gereken 5 İleri Düzey Taktik

  • parasız

    Lise Öğrencileri İçin 10 Etkili Para Biriktirme Yolu

  • evde çalışmak

    Hobilerinizden Para Kazanmanızı Sağlayacak 4 Öneri

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi

  • Akademik Makale Nedir, Nasıl Okunmalı?

  • Bi Küçük Eylül Meselesi

    Son Yılların En Güzel 20 Yerli Aşk Filmi

  • İlişkinizi Gözden Geçirmenize Neden Olacak 10 Erkek Tipi