1. Affetmeyi Tanımlayın
Affedebilmek için öncelikli adım affetmeyi tanımlamaktır. Affetmek, kafanızda zararlı ve suistimale açık bir davranış mıdır, yoksa size iç huzur bahşeden bir durum mudur?
Affetmek ve unutmak arasında farklılıklar var. Size yapılanı unuttuğunuzda bunun yinelenmesi için fırsat verirsiniz ama affedince yapılan her şeyin bilincinde olup bundan bir ders çıkartmış olursunuz.
Affetmek ile, sizi üzen kişinin davranışını haklı görüp görmemek aynı şey midir ayrımına varırsınız. Affetmek her şeyi kabullenmek midir, yoksa düzeltilemeyecek olanları bilinçle ve karşı tarafın pişmanlığıyla yoluna sağlıklı bir şekilde devam etmek midir?
2. Kendi Hikayenizi Anlatın
Olaylar gelişirken neler olduğunu, neyin nasıl geliştiğini ve durumun nasıl bu şekilde affetmenizi gerektiren bir hal aldığını anlatın. Olaylar gelişirken hissettiklerinizi, düşüncelerinizi ve bu süreçte neler olduğunu anlayabilmek için kendinize zaman tanıyın.
Hissettiğiniz acıya, öfkeye, kafa karışıklığına ve haksızlığa odaklanın. Bunu düşünerek, günlük tutarak, arkadaşınıza, ailenize veya kendinize yakın gördüğünüz birine anlatarak yapabilirsiniz.
En iyi yöntem yazmak olabilir çünkü yaşadıklarınız önünüzde somutlaştığında durumun olumlu ve olumsuz yönlerini görmeniz kolaylaşır.
3. Merhamet ve Anlayış Gösterin
Sizi üzen kişinin olaya bakış açısını değerlendirmeye çalışın. Pişmanlık gösteriyorsa, olaylar onun açısından, sizin açınızdan geliştiği gibi gelişmemiş olabilir.
Size affetmenizi düşündüren olayda, karşı tarafın düşüncelerini, kaygılarını, duygularını ve nedenlerini göz önüne alın. Belki de durum kaş yapayım derken göz çıkartmaktır. Daha sonra olaya daha geniş bir açıdan bakarak sizi üzen kişi hakkında, geçmişi ve ortak geçmişiniz hakkında bildiklerinizi değerlendirin.
4. Başkalarını İncittiğiniz Zamanları Hatırlayın
Eğer dünya, zihnimizde tasarladıklarımızın gerçekle birebir örtüştüğü bir yer olsaydı kimse incinmezdi.
Sizin tasarladıklarınız ve onun tasarladıkları farklı olduğu için anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Bu anlaşmazlıklar birbirini takip eden bir duruma kapılıp aşılması zor engellere dönüşebiliyor.
Söylenmemesi gereken sözler söylediğiniz, yapmayacağınızı düşündüğünüz hataları yaptığınız elbette olmuştur, kusursuz değiliz. Affetmenizi dileyen kişiyle aynı hataları yapmış veya yapabilecek olmanız onunla “ortak zemin” oluşturmanızı sağlayacaktır. “Ortak zemin” yaratmak merhametinizi, anlayışınızı ve duygularınızda arınmayı hızlandıracaktır.
5. Affetmekten Beklentilerinizi Sıralayın
Affetmek sizin için nedir tanımlamasını yaptıktan sonra affetmenin size sağlayacağı faydaları, zararları düşünün.
Sizi üzen kişi affedilmeye değer mi? Eğer değerse onu affettikten sonra her şey eskisi gibi olacak mı diye düşünün.
Bazen bazı yaraları aldıktan sonra affetme süreci çok acı verici olabilir. Bu süreci yaşamak ve yaşadıktan sonra beklentileriniz yerine gelecek mi düşünün.
Ben olumlu ve olumsuz yönlere dair bir liste yapmanızı öneririm. Bu listeyi yaparken de affetmediğiniz ve aklınızda tuttuklarınızın sizde stres oluşturup oluşturmadığını da göz önünde bulundurmalısınız.
6. Öfkenizi Alevlendiren düşüncelerden Kurtulun
Bu düşünceler öfkenizi ve acınızı taze tutar, affetmenizi güçleştirirler. Bunlardan tamamen kurtulmak yerine kötü düşüncelerinizi, başkalarını affeden insanlarla değiştirmeyi deneyin.
Örneğin sizi üzen, öfkelendiren, affetmenizi gerektiren olayı anımsamak, hatırlamak öfkenizi ve bu duygularınızı dinç tutar. Eğer yapmak istediğiniz, affedebilmek ve olanların üzerine bir sünger çekmekse, affettiğinizde olabilecekleri düşünmek sizin için çok daha elverişli olabilir. Yeniden iç huzurunuza kavuşmak ve stresinizi azaltmış olmak sizin için oldukça sağlıklı olacaktır.
Yorumlar