1. Harvard Üniversitesi
ABD’nin Boston şehrinde yer alan Harvard Üniversitesi, aynı zamanda ülkenin en eski üniversitesi olarak biliniyor. 1636 senesinden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan Harvard, bu ve benzer listelerin her zaman zirvesinde yer almayı başarıyor.
400 kitapla başlayan okul, bugün dünyanın en büyük kütüphaneleriyle yarışacak düzeyde. 15 milyon kitabı bünyesinde barındıran Harvard, 30 milyar Dolar’ın üzerinde bir bütçeye sahiptir.
11 fakültesi ve 2.400 üst düzey akademisyeni olan bu özel üniversite, ders harici oluşturulan sosyal aktiviteler bağlamında da dünyanın en iyilerinden. Halihazırda 70 civarı Türk öğrencinin okuduğu Harvard, dünyaca tanınan çok sayıda ismi de mezun etmiş bir yüksek okul. Bunlardan bir tanesi de bir dönem önce ABD başkanlığını yürütmüş olan Obama.
2. Stanford Üniversitesi
Yine Amerika’dan köklü bir üniversite… 1891 senesinde kurulan Stanford Üniversitesi vakıf statüsündedir.
Kaliforniya merkezli yüksek okulun şu an itibariyle 1.800 civarı akademik personeli bulunuyor. Silikon Vadisi’ne öncülük etmesi, okulun sağladığı prestijde önemli bir etkendir.
Gölleri, stadyumları ve çok sayıda alışveriş merkeziyle alışılagelmiş kampüs anlayışının çok dışında olan Stanford, tıpkı Harvard Üniversitesi gibi üst düzey bütçesiyle dikkat çekiyor.
21 Nobel ödülü çıkarmayı başaran yüksek okul, özellikle teknoloji alanında kendini geliştirmek isteyenler için eşsiz bir fırsat sunuyor. Girişimcilik ruhu açısından örnek gösterilen bir üniversite olan Stanford, ülkemizde de Bahçeşehir Üniversitesi ile işbirliği içerisinde.
3. MIT
Açılımı Massachusetts Institute of Technology olan MIT, bilhassa son dönemde yıldızı parlayan yüksek okullar arasında.
1861’den bugüne dek istikrarlı bir şekilde öğrenci yetiştirmeye devam eden MIT, ABD’de, Boston şehrinin Cambridge mahallesinde konumlanmış durumda. Bu anlamda Massachusetts Institute of Technology’nin, listemizin 1 numarasında yer alan Harvard Üniversitesi ile çok yakın mesafede olduklarını söylemeliyiz.
Teknik üniversite statüsünde olan MIT, bilhassa teknoloji ve mühendislik alanlarında önemli bir referans sayılmaktadır. MIT mezunları çok sayıda teknolojik yeniliğe imza attıkları gibi, 80’in üzerinde Nobel ödülünün de sahibi olmuşlardır. Adeta bir ünlüler geçidi olan okulun mezunları arasında, Kofi Annan, Buzz Aldrin, Netanyahu, R.Feynman gibi isimler dikkat çekiyor.
4. Cambridge Üniversitesi
Nihayet dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde bir devlet üniversitesine rastlıyoruz.
İngiltere’de yer alan Cambridge Üniversitesi, sadece bilimsel başarıları ve nitelikli akademik personeliyle değil, köklü geçmişiyle de büyük bir saygıyı hak ediyor.
Dünyada var olan bütün üniversiteler arasında sadece 3 tanesi, kuruluş yılı itibariyle Cambridge Üniversitesi’nin önünde yer alıyor. 1209 senesinde kurulan yüksek okul, Oxford Üniversitesi’nden ayrılan akademisyenlerin girişimiyle ortaya çıkarıldığı için, işleyiş açısından bu okulla ciddi benzerlikleri bulunur.
Üniversiteden ziyade adeta bir açık hava müzesini andıran üniversite, öte yandan ciddi bütçesiyle de dikkat çekiyor. Devasa botanik bahçeleri, müzeleri ve dev kütüphaneleriyle donatılmış kampüste, öğrencilerin başarılı olması adına her türlü detay düşünülmüş. 92 Nobel çıkaran öğrenciler, bilhassa matematik, fizik gibi alanlarda okulun gururu olmuşlardır.
Ünlü fizikçi Hawking çalışmalarının çoğunu burada sürdürmüştür. Öte yandan Cambridge, Newton gibi efsane bir ismi mezun etmenin onurunu yaşamaktadır.
5. Oxford Üniversitesi
Bu efsane üniversiteyi bilmeyenimiz, duymayanımız yoktur. Meşhur Oxford’dan bahsediyoruz. Hala çoğu dergiye, çoğu araştırma şirketine ya da akademisyene göre belli kriterler ışığında dünyanın en iyi üniversitesi olarak kabul görüyor.
Fakat Center for World University Rankings güncel listesinde Oxford’a 5. sıradan yer vermiş.
İngiltere’nin en prestijli yüksek okullarından biri olan Oxford Üniversitesi’nde 38 kolej bulunuyor. Bütün kolejler kendi içinde özel bir yönetim özgürlüğüne sahip. Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık sınırları içinde çok sayıda başbakan ve üst düzey bürokrat yetiştirdiği gibi Nobel Ödülleri’ne de her daim damga vuran bir okul olmuştur.
6. Berkeley Üniversitesi
Kaliforniya merkezli bir yüksek okul olan Berkeley Üniversitesi’nin 150 yıllık bir yolculuğu bulunuyor.
Gelinen noktaya baktığımız zaman üniversitenin çok hızlı büyüdüğünü söyleyebiliriz.
35 bin civarında öğrencinin okuduğu, 1950 akademik personelin görev yaptığı okul, devlet üniversitesi statüsünde. Berkeley Üniversitesi, özellikle “Tümleşik Devre Tasarımı” alanında dünyada öncü olarak gösteriliyor.
7. Princeton Üniversitesi
Princeton Üniversitesi, geleceğin teknolojiden geçtiğini fark eden ve bu motivasyonun ışığında eğitim programı uygulayan harika bir üniversite.
Okuldan mezun olan öğrencilerin çok önemli bir çoğunluğu rahatlıkla Google, Apple, Dell, General Motors gibi dev şirketlerde rahatlıkla iş bulabiliyor.
Özel bir okul olan Princeton Üniversitesi, 1746’dan beri yolculuğuna devam ediyor. New Jersey merkezli okulun resmi eğitim dili ise İngilizce. Einstein’ın 1930’lu yıllarda çalışmalar yürüttüğü okulun 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 40 civarı Nobel başarısı bulunuyor.
8. Columbia Üniversitesi
Listeye ABD okullarının damga vurduğunun farkındayız. İşte yine ABD’den listeye dahil olan başarılı bir üniversite: Columbia Üniversitesi.
18. yüzyıldan kalan tarihi yüksek okul “Senin nurunla nurlanacağız” şeklinde bir kuruluş sloganına sahip.
Mavi beyaz renklere sahip bu özel okulun İstanbul’da da bir adet küresel merkezi yer alıyor. Bu açıdan ülkemizle her daim çok sıkı bir ilişki trafiği içindeler. Bağımız araştırma enstitüleri, bu ilişkinin doğurduğu iş birliklerinden sadece bir tanesi.
Okulun İstanbul dışında bütün dünyada 8 merkezi daha bulunuyor. Mehmet Öz, Orhan Pamuk, Kemal Derviş gibi isimler, okulda görev yapmış Türklerden sadece birkaçı.
Okulun en bilinen özelliği, çok düşük bir kabul oranına sahip olması ve yeni öğrenci alırken çok seçici davranmaları.
9. California Üniversitesi
Dünyanın en iyi üniversiteleri listelerine girmeyi daima başaran California Üniversitesi, 100 yıllık bir geçmişe sahiptir.
11 bini yüksek lisans olmak üzere toplamda 28 bin öğrencisi bulunan okul, bölgenin en güvenilir okullarından biri olarak görülüyor.
10 büyük kampüsü bulunan California Üniversitesi, öğrenci sayısı açısından eyaletteki en potansiyelli okul durumunda.
10. Chicago Üniversitesi
Chicago Üniversitesi bir lisans öğrencisinin yüksek okula dair bütün beklentilerine yanıt verebilecek kapasitede. Fakat küçük bir sorun var. Üniversite ne yazık ki dünya genelindeki en pahalı programlarından birine sahip.
Vakıf statüsüne sahip olan üniversiteden mezun olanların ciddi bir bölümü Bank of America ve Amazon gibi prestijli şirketlerde üst düzey pozisyonlarda işe başlıyor.
“Bilgiyi çoğalt, insan yaşamını zenginleştir” sloganıyla hareket eden okul, 1890 yılında kuruldu. Nobel kazanma başarısında bütün dünyadaki okullar arasında 3. sırada yer alır. Okulun kurucusu ilginç bir dolar milyarder olan Rockefeller’dir.
11. Yale Üniversitesi
Her üniversitenin özel olarak önem verdiği bazı konular var. Amerika’da 1701 senesinde kurulan Yale Üniversitesi de eğitim programında Küresel Network temasına özel bir yer açmış durumda.
Öyle ki okuldaki bütün öğrencilerin Küresel Network etkinliklerine dahil olması ve ilgili derslerden en az bir tanesine yönelmesi zorunlu tutuluyor. Connecticut eyaletinde bulunan üniversitenin sloganı ise “Gerçek ve Işık…”
12. Tokyo Üniversitesi
Listemizde Japonya’dan bir üniversitenin olmaması mümkün mü? Başkentte yer alan Tokyo Üniversitesi, 2018 itibariyle dünyanın en iyi 12. üniversitesi olarak değerlendirilmiş.
1877 yılında kurulan Tokyo Üniversitesi, devlet statüsünde eğitim veriyor. 2.400 öğretim üyesi ve 5.800 akademik personelinden ötürü öğrenci başına düşen akademisyen sayısı oldukça yüksektir.
Bu da öğrencilerin verimliliğine bire bir yansımış durumda. 5 yerleşkesi bulunan Tokyo Üniversitesi dünya çapında pek çok araştırmaya ev sahipliği yapmıştır. Okulun teknolojik altyapısı ve kütüphane potansiyeli her türlü araştırmaya zemin hazırlıyor.
13. Pensilvanya Üniversitesi
ABD’nin önemli eyaletlerinden biri olan Pensilvanya’nın, aynı adı taşıyan üniversitesi Benjamin Franklin önderliğinde 1740 senesinde inşa edilmiş.
Nobel ve Pulitzer ödüllerine sahip pek çok akademisyenin görev aldığı yüksek okulda, 4 bine yakın yabancı öğrenci okuyor.
Eyaletin Philadelphia şehrine konuşlanan üniversite, “Ahlakı olmayan kanun, geçersizdir” sloganıyla öğrencilerini motive ediyor.
14. Cornell Üniversitesi
Özel üniversite statüsündeki Cornell Üniversitesi, New York şehrinde yer alıyor.
Bilhassa mimarlık fakültesi ile adeta bir markadır. İşletme konusundaysa tüm ABD okulları arasında 3. sırada gösterilir. Turizm okulu ise birçok otoriteye göre sadece Amerika’nın değil, tüm dünyanın en iyisi durumundadır.
60 bin Dolar eğitim ücreti talep eden okulun 21 bin civarında öğrencisi bulunuyor. Okulun Katar’da da bir adet merkezi bulunuyor. Cornell, “En İyi Üniversiteler” sıralamasının daimi abonelerinden biri durumunda.
15. Toronto Üniversitesi
Listemizin son sırasında belki ABD’ye ait bir okul yok; ancak yine de Amerika’ya pek de uzak sayılmayacak bir ülke, Kanada’dan bir okulu görüyoruz.
Kanada’nın eğitim açısından örnek ülkelerden biri olduğu malumunuz. Toronto Üniversitesi, ülkemiz de dahil olmak üzere bütün dünyanın ilgi gösterdiği yüksek okullar arasında.
1827 yılından bu yana öğrenci yetiştiren üniversite, 4.600 akademik personel ve 33 bin öğrencisiyle dikkat çekiyor.
Elektron mikroskobu, multi-touch teknolojisi, kök hücre araştırmaları başta olmak üzere tüm dünyada yankı bulan araştırmalara ev sahipliği yapmıştır.
Yüksek araştırma fonları dışında Kuzey Amerika bölgesinin en büyük kütüphanelerinden birine sahip olması, öğrenciler için burayı bir cazibe merkezi haline getiriyor.
Bitirirken Son Bir Not: Listenin devamında uzunca bir süre ne yazık ki Türkiye’deki üniversitelere rastlayamıyoruz.
Yalnızca ilk 500 sıranın sonlarına doğru Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve ODTÜ’yü görebilmek mümkün.
Yakın bir gelecekte güncellenecek olan bu listede üniversitelerimizin daha da yukarı çıkmalarını temenni ediyoruz.
Yorumlar