Baykuşlar Hakkında Enteresan 10 Gerçek Bilgi

Baykuşlar gizemli, ürkütücü ama aynı zamanda sevimli kuşlardır.

200’den fazla türü olan baykuşlar, Antartika dışında yer kıtada yaşamakta. Bilgeliğin bir sembolü olarak kabul edilen bu ilginç kuşlara gelin yakından bir göz atalım.

İşte baykuşlar hakkında enteresan ama gerçek bilgiler.

1. Uçarken Ses Çıkarmazlar

Vücudunu kaplayan yumuşak ve ince tüyler doğal bir susturucu görevi görür. Diğer kuşlar gibi uçarken kanatlarından ses çıkmaz.

2. Boyunlarını 270 Derece Çevirebilirler

İri gözleri göz çukurunda hareketsiz durduğu için, baykuşlar boyunlarını 270 derece çevirerek çevresini kontrol eder. Bir kan toplama sistemi, boynun bu hareketi kan dolaşımını kestiğinde beyinlerini ve gözlerini güçlendirebilmek için kan toplar.

3. Muazzam İşitme Kabiliyetleri Vardır

Görme yeteneklerinin yanı sıra işitme konusunda da çok iyidirler. Zifiri karanlıkta, avlarını işitme duyularıyla avlarlar. Bir çok baykuş türünün kulakları eşit büyüklükte ve simetrik değildir. Farklı kulaklar sesi çok az olarak farklı alır. Bu durum baykuşa sesin kaynağını tespit etme yeteneği verir. Ses her iki kulakta da eşitse sesin kaynağına yaklaşmış demektir.

4. Benzersiz Seslere Sahiptirler

Bütün baykuşların sesi aynı yapıda değildir. Çok değişik türde ses çıkarma yeteneği olan bu hayvanlar, özellikle çiftleşme mevsiminde daha yüksek ses çıkarırlar. Sesleri bir kaç kilometreden duyulur.

5. Öncelikle En Büyük ve Güçlü Yavruyu Beslerler

Kulağa zalimce geliyor ama, baykuşlar öncelikli olarak en büyük ve güçlü yavruyu besliyorlar. Eğer yiyecek yetmezse küçük yavru açlıktan ölüyor. Yavru baykuşlar yuvayı terkettiklerinde, aynı ağacın yakınlarında yaşıyorlar. Aileleri halen onlara yiyecek getiriyor. İlk kışı kendi başlarına atlatırlarsa hayatta kalma şansları daha da artıyor.

6. Dişi Baykuşlar Daha Büyüktür

Çoğu baykuş türünde dişiler erkeklerden daha büyük, kilolu ve agresiftir. Ayrıca dişilerin sesi erkeğe göre daha yüksektir.

7. Hepsi Gececi Değildir

Baykuşlar gececidir. Bu gerçek yadsınamaz. Ancak bazı türler, besin mevcudiyetine ve doğal yaşam alanına bağlı olarak, gündüzleri de avlanabilir.

8. Fosil Kayıtları Vardır

Yaklaşık 50 Milyon yıl öncesine tarihlenen baykuş fosili 3 metre olarak ölçülmüştür.

9. Göç Etmezler

Diğer kuşların aksine baykuşlar genel anlamda, yani daha sıcak bölgelere yiyecek bulma amaçlı göç etmezler. Sadece hava koşullarında, yiyecek kaynaklarını etkileyecek derecede bir değişiklik durumunda göç ederler.

10. Kültürel Semboldürler

Baykuşlar uzun zaman boyunca kültürel simge olmuşlardır. Fransa’daki mağara resimlerinden, Mısır hiyerogliflerine ve hatta Maya sanatına kadar değişik kültürlerde görülmüştür. Bugün, baykuşlar birçok kültürde kötü şans, bilgelik ve ölümle ilişkilendirmektedir. Antik Yunanda ise savaşa giden orduların koruyucusu sayılıyordu. Yunan askerleri savaş sırasında bir baykuş görürlerse, bunu zaferin bir işareti olarak yorumluyorlardı.

Kaynak: wikipedia.org, springer.com, owlpages.com, quora.com

Akın Güven

@akinguven

  • En Nadir Görülen 10 Albino Hayvan

  • Hayvanlar Aleminin En Cefakar 15 Annesi

  • Spathiphyllum

    Evinizin Havasını Temizleyen NASA Onaylı 8 Salon Bitkisi

  • Bugün Bir Fidan Dikmek İçin 10 Harika Neden

  • Apartmanda Beslenilen Bakımı Kolay 10 Köpek Cinsi

  • Sahibine En Sadık 20 Köpek Cinsi

  • Yüksek Lisans Hakkında 7 Temel Bilgi